Kiezen voor arduin dorpels is altijd de juiste keuze

Arduin dorpels zijn populair 

Dorpels zijn van groot belang voor elke woning. Dorpels worden namelijk geplaatst met als doel tocht, stof en water te verhinderen langs deurkozijnen en raamkozijnen naar binnen te komen. Vaak zijn dorpels onderaan voorzien van een watergeul of watergleuf. Zo blijft het water dat van de dorpel loopt niet aan de onderzijde van de dorpel hangen, maar kan het mooi wegstromen. Dorpels kunnen vervaardigd worden uit verschillende materialen. Zo bestaan er dorpels uit beton, kunststof, aluminium en graniet. Maar meest populair blijven arduin dorpels, ook wel dorpels in blauwe hardsteen genoemd.

Arduin dorpels bieden kwaliteit  

Er zijn verscheidene redenen waarom arduin dorpels vaakst gekozen worden. Arduin dorpels beschikken namelijk over bijzondere kwaliteiten. Zo worden arduin dorpels gekenmerkt door hun stevigheid, hardheid, vastheid, dichtheid en slijtvastheid. Hierdoor is arduin eenvoudig in onderhoud, behoudt het zijn kleur, is het duurzaam en weersbestendig. Water en vorst hebben zo goed als geen invloed op de natuursteen. Ook vlekken maken zo goed als geen kans, zelfs niet als ze hardnekkig zouden zijn. Vlekken dringen namelijk nooit diep door in de steen maar blijven oppervlakkig. Doordat arduin op verschillende manieren kan opgeschuurd worden, is het ook mogelijk de kleurtint te kiezen. Arduin dorpels zijn tijdloos en passen bij elke bouwstijl. Ze vormen een stijlvolle oplossing voor wie houdt van weinig onderhoud en authenticiteit. Bovendien geeft eventuele slijtage aan deze harde natuursteen zelfs nog meer karakter. De karaktervolle hardsteen past zowel bij een moderne als een klassieke stijl.

Arduin dorpels en andere toepassingen

Al deze eigenschappen maken arduin heel geschikt voor gebruik buitenhuis en dus ook voor arduin dorpels. Maar het materiaal is zowel binnenhuis als buitenhuis toepasbaar, doordat de steen volledig bewerkt kan worden naar keuze en op maat gemaakt kan worden. Daarnaast bestaat blauwe hardsteen in verschillende soorten afwerking. Waaronder gezoet, antic, gevlamd, geschuurd, diamant gezaagd en gepolijst. Buitenhuis wordt arduin vooral toegepast voor dorpels, plinten, gevelbekleding, dekstenen, ruststukken, opzetkanten, venstertabletten, terrassen en tuinpaden, tuintafels, dekstenen, brievenbussen en zelfs grafmonumenten. Binnenhuis wordt arduin dan weer gebruikt voor vloeren, trappen, decoratieve afwerkingen, werkbladen en keukenbladen, tafels, tabletten en gootstenen. Ook voor wie kiest voor vloerverwarming, is arduin de perfecte steen omdat het een goede geleider is. De toepassingen met arduin zijn dus werkelijk eindeloos.

Arduin dorpels vragen weinig onderhoud

Eén van de redenen dat arduin dorpels populair zijn, is hun beperkte nood aan onderhoud. Vlekken worden eenvoudig weggeveegd met een doekje en wat water. Buitenhuis wordt de blauwe hardsteen zelfs automatisch gereinigd door de regen, wind en zon. Het kan wel goed zijn om de natuursteen arduin te voorzien van een beschermlaag met water- en olie afstotende middelen. Zo zal de steen niet verkleuren, wordt erosie vertraagd, en wordt aantasting door luchtvervuiling en zure regen nog verder beperkt. Bij het reinigen van arduin dorpels is het van belang dat de arduin niet in aanraking komt met reinigingsmiddelen met zuur of chloor. Deze kunnen de kalksteen arduin namelijk permanent aantasten. Het reinigen van de arduin met water en zachte zeep is voldoende.

Genoeg redenen dus om te kiezen voor arduin dorpels en toepassingen in blauwe hardsteen. Bij Ravana kan je daarnaast ook terecht voor dekstenen, gevelplinten en keukenwerkbladen in natuursteen.