Blauwe hardsteen correct onderhouden

Blauwe hardsteen vraagt weinig onderhoud

Voor regelmatig onderhoud wordt best gewoon zuiver water gebruikt. Wanneer af en toe toch wat zeep gebruikt wordt, wordt gekozen voor een beperkte hoeveelheid pH-neutrale zeep. Deze zorgt vervolgens ook voor een beschermlaagje op de steen. Zo kan er gekozen worden voor zeep op basis van lijnolie. Het gebruik van te veel ongeschikte zeep kan zorgen voor witte vlekken, en te vaak reinigen van de steen kan er voor zorgen dat de blauwe hardsteen donkerder wordt. Nadien wordt de zeep niet afgespoeld maar gewoon weggeveegd met een uitgewrongen dweil. Het resterende zeepwater kan de vloer voeden en krasjes doen vervagen. Lichte krasjes in blauwe hardsteen vervagen automatisch na verloop van tijd met gewoon onderhoud. Buitenhuis vraagt de blauwe hardsteen nauwelijks onderhoud. Zon en regen doen alle vlekken verdwijnen. Met enkel water en een borstel hou je de blauwe hardsteen prima proper.

Verschil in onderhoud voor verschil in blauwe hardsteen

De gepolijste versie van blauwe hardsteen vraagt het meest specifiek onderhoud. Het gladde en glanzende oppervlak kan door zuren aangetast worden. Blauwe hardsteen met minder glanzende afwerkingen is eenvoudiger in onderhoud. Het gepolijste oppervlak kan mooi glanzend gehouden worden door gebruik van natuurlijke kleurloze boenwas. Om de blauwe hardsteen op te frissen, kan verdund bleekwater gebruikt worden of waspoeder. Wanneer de blauwe hardsteen een echte opfrisbeurt nodig heeft, kan een oplossing van kaliumaluin helpen.

Blauwe hardsteen intensief onderhouden

Wanneer toch voor een intensieve reiniging gekozen wordt, kan een allesreiniger voor natuursteen gebruikt worden. Zure, chemische of anti-kalkproducten dienen absoluut vermeden te worden. Kort na het plaatsen van de blauwe hardsteen geven we deze gedurende de eerste maanden best de kans om goed te drogen zodat alle vocht uit mortel en lijm kan oplossen. Bij het onderhoud van de blauwe hardsteen denken we ook aan haar bescherming. Hiervoor kan een waterafstotend en olieafstotend product gebruikt worden.

Specifieke vlekken verwijderen in blauwe hardsteen

Vlekken van inkt, wijn of frisdrank worden verwijderd met een vochtige doek met verdund bleekmiddel. Bloedvlekken kunnen gewoon weggeveegd worden met lauw water. Kaarsvet kan eenvoudig verwijderd worden met een mesje. Vlekken door een zuur kunnen verwijderd worden door de steen licht te schuren in cirkelbewegingen met een zacht schuurpapier. Na de behandeling kan de steen er wel wat bleker zijn. Maar door deze te bewerken met een olieafstotend product krijgt de steen sneller terug haar donkerdere kleur. Ook vetvlekken kunnen op deze manier verwijderd worden. Kalkvlekken zijn moeilijker te behandelen aangezien blauwe hardsteen zelf een soort kalksteen is. Hier wordt best extra aandacht aan besteed in badkamers en keukens. Het contact van de blauwe hardsteen met hard leidingwater kan voor de kalkaanslag zorgen. Daarom dient de blauwe hardsteen regelmatig droog gewreven te worden. Kalkvlekken kunnen eventueel wel behandeld worden met een oplossing van kaliumaluin.

Mede dankzij haar onderhoudsvriendelijkheid kan blauwe hardsteen voor diverse toepassingen gebruikt worden, waaronder arduin dorpels. Reken op de ervaring van Ravana voor natuursteentoepassingen, onder meer voor gevelplinten, keukenwerkbladen en dekstenen