Dekstenen als duurzame en stijlvolle muurafdekking

Dekstenen beschermen gevels

Wanneer men spreekt over dekstenen, dan gaat het meestal over een steenlaag die als muurafdekking gebruikt wordt. Deze dekstenen hebben als doel om een muur en het metselwerk tegen beschadiging van bijvoorbeeld water te beschermen. Daarom worden ze zo gebouwd dat ze het water zoveel mogelijk naar buiten afleiden.

Dekstenen zorgen voor uitstraling

Naast het functionele vormen dekstenen ook een elegante afwerking voor muren. Ze zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en modellen, en worden beschouwd als de kroon op het werk. Dekstenen staan heel mooi op bijvoorbeeld een afgewerkte geveltop, als omranding op een muurtje rond een vijvertje, of als sierlijke omlijsting rond een deur.

Dekstenen zijn multifunctioneel

Dekstenen kunnen ook gebruikt worden als schoorsteenplaten. Pilaarkappen zorgen dan weer voor een stijlvolle afwerking van een zuil. Deze zijn rondom voorzien van een doorlopende waterlijst om het water goed af te leiden. Vlakke dekstenen worden voornamelijk gebruikt om bloembakken of verlichting te plaatsen zodat deze maximaal tot hun recht kunnen komen. Soms wordt de term ook gebruikt verwijzende naar een tafelsteen of grafzerk.

Dekstenen in sterke en stijlvolle natuursteen

Een alternatief voor dekstenen zijn muurkappen die meestal vervaardigd zijn uit aluminium of roestvrij staal. Wanneer gekozen wordt voor dekstenen, bestaan deze meestal uit natuursteen, zoals arduin of graniet. Doordat natuursteen als graniet en arduin zeer harde gesteentes zijn, worden ze vaak gekozen voor dekstenen. Ze zijn eenvoudig in onderhoud, kleurvast en stevig. Dekstenen zijn in allerlei vormen en diktes leverbaar, en bovendien leverbaar op maat gesneden.

Dekstenen plaatsen als muurafdekking

De plaatsing van dekstenen die als muurafdekking gebruikt worden, gebeurt in mortel. De voegen tussen dekstenen waterdicht te zijn of voorzien te zijn van een systeem waardoor het binnendringen van water in de voegen voorkomen wordt. Deze dekstenen dienen voorzien te zijn van een helling naar buiten om het afstromen van het water te bevorderen.

Dekstenen met druiplijst tegen water

Daarnaast dienen de dekstenen voldoende over het metselwerk uit te steken en voorzien te zijn van een druiplijst. Wanneer ze voorzien worden van een druipgroef blijft de muur mooi droog. Afhankelijk van hun gebruik worden de dekstenen anders afgewerkt. Dekstenen die als muurkappen gebruikt worden, zijn voorzien van 2 afwateringen en van overlapping zodat de voegen steeds droog blijven en de muurconstructie aan duurzaamheid wint. Dekstenen die in 1 richting aflopend zijn en tegen andere muren aanleunen, zijn voorzien van een waterlijst aan 1 zijde. Dekstenen zijn dus niet alleen stijlvol, maar beschermen ook de muren, balkons, daken en andere bouwelementen tegen insijpelend vocht.

Voor dekstenen in natuursteen kan je steeds bij Ravana terecht. Reken er op hun kwalitatieve aanbod en jarenlange ervaring in natuursteen. Keukenwerkbladen, dekstenen, gevelplinten en arduin dorpels zijn mogelijke toepassingen.